Buzdítás

Ne legyetek semmiben sem aggodalmaskodók,
hanem minden helyzetben,
hálaadással végzett imádságban és könyörgésben terjesszétek a kéréseiteket Isten elé!
Filippi 4,6

2011. május 15., vasárnap

Kürtőskalács sütés a kertben

(Kép az internetről.)
Szombat délután tartottuk az első kürtős kalács készítést és sütést a kertben. Azért elsőt, mert eddig csak egy sütőfám volt, és az se itthon. Eddig csak a lelki készülés zajlott le bennem.
De ötleteltünk,hogy mit csináljunk ebben a jó időben, és e mellett döntöttünk.
Gyorsan beszereztem még négy fát a vateráról, és megnéztem több videót a kürtőskalács készítésről. Majd végül mégiscsak azt a receptet használtam, ami a sütőfára volt csomagolva. mindegyik fajtán ugyanaz a recept volt, így nem kellett nagyon aggódnom, hogy elrontom, mert a másik biztos jobb lett volna.
Íme a recept:
50 dkg liszt
1 tojás
olaj
csipet só
5 dkg cukor
2 dkg élesztő kevés vízben vagy tejben felfuttatva
víz
( még tettem bele kis fahéjas porcukrot, és kevés reszelt citromhéjat).

Nem bíztam a mennyiségben, hogy ötünknek elég lesz, ezért kétszeres adagot csináltam.
Eszméletlen sok lett. Annyira, hogy mindenki négyszer sütött, és jóllakott, és evvel együtt mindenki két db kalácsot haza is vitt.

Az is igaz, hogy egy nagy, és négy kicsi fánk volt.
Ezért legközelebb elég lesz egy adagot csinálni, ha öten leszünk akkor is.:)

elkészítése:
Meg kell vajazni bőségesen a fákat, néhány órával a sütés előtt.
Meg kell gyúrni a tésztát, keleszteni egy fél órát.
Nem szabad túlkelnie, mert akkor leesik a fáról, sülés közben. ( Az utolsó két kalácsunk nekünk is túlkelt, ebből lett a nyársra húzott kalács-chips:), és az alufóliába csomagolt kalács-lepény).
A kutyusnak nagyon ízlett:)))
Kinyújtani, centis szeletekre vágni, feltekerni, és megkenni olvasztott vajjal, majd kristálycukorba forgatni, és faszénparázson megsütni, lassan forgatva.
mikor karamellizálódik rajta a cukor, akkor meghempergetni finomságokban.
Nálunk kakaópor, darált dió, és kókuszreszelék volt, de fahéjas cukorba is lehet hempergetni. Kinek mi a szíve vágya.
Végül kés segítségével le kell tolni a tésztát a fáról. És megeszegetni.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Tényleg nagyon finomak lettek, még a füstös ízű is. Ami meg nem sült át, azt megette Huncut, szempillantás alatt. :)
Zsófi, köszönjük a vendégslátást :)
D.

Zsófi írta...

Szívesen máskor is!
Azért írtam, hogy első, mert remélem, lesz még több is!