Buzdítás

Ne legyetek semmiben sem aggodalmaskodók,
hanem minden helyzetben,
hálaadással végzett imádságban és könyörgésben terjesszétek a kéréseiteket Isten elé!
Filippi 4,6

2009. december 13., vasárnap

Vedres Csaba: Csendzenék

Gyönyörű és felemelő élményben volt része annak, aki tegnap este Vedres Csaba:Csendzenék című lemezének bemutatóján vett részt.
A zeneszerző elmondása szerint a lemezen található kompozíciók nagy része szentségimádások , illetve lelkigyakorlatok után született. Felesége, Gyermán Júlia hegedűművész játékával, és csodálatos énekével adta hozzá tudását férje szerzeményeihez, és a Péter-Pál templom énekkara énekelt.
A Jóisten úgy intézte, hogy elejétől hallhassuk az előadást, annak ellenére is, hogy nem értük pontosan oda. Ugyanis, mint megtudtuk, a szintetizátor nem adott ki hangot, és ezért az orgonát kellett áthangolni, hogy néhány művet be lehessen mutatni a közönségnek.
Micsoda alázat és tudás jelent meg Vedres Csabában, hogy , bár nem orgonát szerepeltet a lemezén, mégis bemutatta nekünk a darabokat avval, ami volt.
Így is felejthetetlen volt.
A lemez mottója Órigenésztől származik: "...sok minden történik Isten akarata ellenére, de semmi sem Gondviselése nélkül."
Erre a szerzeményre nagy szüksége volt a szentendreieknek, akik mostanság nehéz napokat éltünk át, az imák ellenére is. Szólt ez mindenkinek, aki megtapasztalta már, hogy nem mindig történnek jó dolgok, és a rosszat nagyon nehéz elfogadni a Jóisten kezéből. Én a kis Ambrus halálára gondoltam, ami még mindig fájó pontom, és talán nem csak nekem. Ez a kórusmű, Órigenész szavaival begyógyított egy égő sebet. Jó volt az előadás után itthon a cd-t újra és újra meghallgatni.
Ajánlom mindenkinek, aki szeretne egy kicsit elcsendesülni, egy kicsit elgondolkodni , és aki szereti a zongorát, hegedűt és a kórus énekét.

Nincsenek megjegyzések: