Buzdítás

Ne legyetek semmiben sem aggodalmaskodók,
hanem minden helyzetben,
hálaadással végzett imádságban és könyörgésben terjesszétek a kéréseiteket Isten elé!
Filippi 4,6

2016. június 27., hétfő

További napok

Csütörtökön megkaptuk az új gyerekmedencét, ez már emberbarátibb, 180 cm széles, de csak 30 cm mély. Pancsolásnak, hűsölésnek tökéletes!! Még anya is elférne benne. :) Fel is töltöttük. Nagyon ügyesen állítottuk fel Bogival, mert majdnem teljesen vízszintes lett, pedig nem szintezővel készült.
Miközben töltöttük, a gyerekek már pancsoltak is. Egy óra alatt megtelt. Délután már félig volt, akkor többet voltak benne. Saraztunk is, még medence töltés előtt.
Este megröptettük a két éve kapott akkus tündérkét.


Pénteken bevásároltunk a zöldségesnél, sok - sok gyümölcsöt és zöldséget. Mindenki hozta a kis kosarát, útközben megkóstoltuk a "fosóka" szilvát is. Aztán nagyot pancsoltunk, délután is, sakk helyett itthoni pihenő volt.



 Este elmentem anyuékhoz meggyet szedni. Csodálatosan megérett, már szinte egyáltalán nem volt savanyú!

Szombaton - sajnos telefont nem vittem magammal- de tökéletes napunk volt. Délig minden ennivaló elkészült, és még rend és tisztaság is sikeredett. Jöttek unokatesóék, és kimentünk a Szent Iván napi vigasságokra. A lányok kipróbálták a mászófalat, mindenki pónizott, papírt merített, békebeli kis konyhában főzőcskézett, népi játékokat játszott, fa körhintában utazott. Ettünk nagynéni jóvoltából kürtős kalácsot és lángost is.
Késő délután, amikor már árnyék is volt a kertben, medencéztek a gyerekek. Jaj, nagyon élvezték!!! Sírás- rívás nélkül zajlott a játék! Négy gyerkőc egy medencében.

Medence után ők hazamentek. Mi meg vacsoráztunk, fürödtünk, de nem feküdtünk le, ugyanis ma tüzijátékra mentünk! :) Nem kellett messzire, csak a  harmadik  ház tőlünk a  faluház, s annak a kertjében volt ez a csoda! Máténak túl hangos volt, nem is nézte sokáig. Elfordult. De Bogival, hárman, végignéztük. Nagyon szép volt!

Vasárnap a 11-es misére mentünk Bogival, utána fagyiztunk, ( ő evett egy gombóc sárgadinnye fagyit) s ebéd után újra fagyiztunk,de már  otthon. (Levendulás eperfagyit, zabtejszínnel).  Délután pici medencézés volt. / Hiányoztak nekik az unokatesók, s nélkülük nem élvezték annyira a vizet. :( /Megkóstoltuk a zöld almát ( az éretlent), megnéztük, mely virágok nyíltak ki a kertben.
Szedtünk szép csokrokat a kerti virágokból: napvirág, levendula, papsajt virágja, és kerti izsóp adták a csokrot.
















Hétfőn meggyet válogattak, sütis tálat nyalogathattak a csemeték, ugyanis meggyes-narancsos pite készült, vanília sodóval. Ma ez volt a mennyei ebéd.



2016. június 22., szerda

7.nap

A mai napon nagyon meleg volt, ezért már reggel kimentem locsolni, és elültettem, a tegnap vásárolt japán gyöngyvesszőt  az előkertbe. És jól be is locsoltam, hogy jól érezze magát nálunk.

A lurkók közben még a Jégvarázst nézték a gépemben. Felraktam a húst (oldalas), a gyerkőcök ajándékokat készítettek az unokatesóiknak, akik remélhetőleg szombaton jönnek hozzánk. Rajzoltak, vágtak, színeztek, egyszóval minden szépet készítettek ajándékba nekik.

Barkácsolás után kivittem őket medencézni, de most nem volt nagy siker. Legalábbis, csak Bogi merészkedett bele, Máté kijelentette, hogy ő csak meleg vízben hajlandó fürödni, és ha nem teszek bele meleget, nem megy bele. Így hát, nem ment. Inkább homokozott egy kicsit. Aztán pihentünk, és gyorsan bementünk, mielőtt leégünk a napon.

Az oldalas nem sült meg ebédidőre, így sajtos tésztát kaptak a skacok, amit gyorsan el is tüntettek a pocakjukban.
Alvás után újra lubickolni lehetett, de Máténak ekkor se volt kedve, bár a víz addigra már meleg volt. Ő sarazott, Bogi később csatlakozott hozzá. A végén pedig nekem segítettek elhordani hátra a kigyomlált gazokat.

Vacsorára megettük a sült oldalast, és megnéztük a Portugália- Magyarország meccset, ami eléggé izgalmas volt. Az eredménnyel is elégedettek voltunk (3:3).


2016. június 21., kedd

Nyári napló 5-6.nap

Hétfőn  Szentendrére kellett mennem, a gyerkőcök nagypapával kirándultak titkos utakon. Bejártak sok, még ismeretlen helyet Monostoron. Jól kifáradtak, ahogy én is, csak én ugye, máshol. Délutáni pici pihenő után nagyot lubickoltak a kerti mini medencében. Már tervezzük, hogy lesz egy nagyobb, de azért így is nagy az öröm, ha lehet pancsolni.

Kedd délelőtt itthon voltunk, mert még fáradtak voltunk a tegnapi nagy túráink után. De, nem töltöttük azért haszontalanul az időt.
Készítettünk nyári hóembert, akit meg is ölelgettünk, akinek lehetett mesét olvasni, s betakargatni.


Készült még egy jó kis kastély és egy faautó is, kockákból- Ez Bogi műve volt, Máté addig kirakózott.

Az ebéd főtt krumpli és kakukkfüves csirkemell volt. Néha az egyszerűbb finomabb. Mint most is. :)
Alvás után nagymamáékhoz mentünk, Mátéka minden gyümölcsöt alaposan megmosott, mielőtt megette, és Bogikám is ügyes volt, szedett meggyet, epret, és málnát is, és kínálta nekünk, és talált egy négylevelű lóherét!! Mindkettőjükre nagyon büszke vagyok!


2016. június 19., vasárnap

Nyári napló 3-4. nap

Még péntek este kislánykám egy jó nagyot esett a faluházi sakkfoglalkozás után, hazafele. Ápolgattuk, bekötöztük. Ilyen volt:

De Máté felvidította. :)

Másnapra meg kellett gyógyulnia, mert medencés bulira hívták, egyik jó barátnője szülinapi zsúrjára.

Szombaton, miután a délelőtti bevásárláson és az ebéden is túl lettünk, megnéztük, hogyan sikerültek a csütörtöki újraszappanok. Kettő-kettő azért mindenkinek jó lett.

 Bogiról leszedtük a ragasztást, és normál sebtapasszal pótoltuk. Így már emberbarátibb lett a kinézete. :)
Hálás volt, hogy megszabadult a gézektől, amik beleragadtak a sebébe...AU!.

Délután Bogikám bulizni ment, ahol roppant jól érezte amúgy magát, Mátét pedig pancsolni vittem a kerti pici medencébe. Élvezte.


Vasárnap délelőtt közösen mentünk misére. Te Deum volt. Utána ebédfőzés ( túrós palacsinta és francia hagymaleves), majd délutáni alvás anyával. :) Délután együtt pancsiztak a mini medencében. (Én meg a kerti kisházat rendeztem, gyomláltam, locsoltam közben).
Este megérkezett az eső is, és amire nem jutott energiám, a Jóisten azt is meglocsolta. Hála érte!

2016. június 17., péntek

Nyári napló 2. nap

Ma délelőtt bekészítettem egy nagy adag zabpalacsintát, és egy-egy szendvicset, innivalót, ropit, mandulát.
Ugyanis ma sütött a nap, és elterveztem, hogy kimegyünk a Duna partjára, a kis "titkos" helyünkre.
Vittünk  lapátokat, vödröket, szitát, és piknik plédet is. Jól bekentük magunkat szúnyog elleni spray-val, s már indultunk is.
Amit nem kalkuláltam bele, az a Duna áradása volt, de így is tartalmas napunk volt.

Fürdés és kagylógyűjtés helyett megettük az elemózsiánkat, aztán pedig homokvárakat építettünk vödreink segítségével.
A várak  köré árkot, és persze,azt meg is töltöttük vízzel.
Nagyon élveztük az ott-létet!






Igaz, a szél egyre erősebben fújt, s mivel mi fák alatt voltunk, kezdett nem túl biztonságossá válni a környezet.
Egy óra után össze is szedelőzködtünk, és hazaindultunk.

A nagy rétnél (ami Monostor és Horány között van) vadvirágokat gyűjtöttünk, ollóval és kézzel, majd sokat-sokat futkároztak a gyerkőcök.




És, még mindig volt élmény: amíg zabpalacsintát sütöttem, addig a gyerkőcök habos fürdőt vettek a kádban, majd már tisztán, frissen, illatosan ők töltötték meg a palacsintákat, és tekergették fel.

Sokat tanultunk ma, rengeteg élményt szereztünk, és rendkívül jól éreztük magunkat!

/Zabpalacsinta recept: 20 dkg zabpehelyliszt,3 dl tej, 2 tojás, csipet só, 2 dl víz, 1 tk vaníliás cukor, sűrű massza, de nem törik, nem foszlik szét.Ebből az adagból 9 db lett./

2016. június 16., csütörtök

Nyári napló 1. nap

A mai napon Bogival és Mátéval délelőtt szappant öntöttünk újra.
Színek szerint válogatták, lereszelgették a maradék szappanokat, majd  választottak hozzá színt és illatot, majd pedig formát.
A főzés részét én csináltam. Bogikám tündéres vaníliás szappant kreált,
Máté pedig csokis illatú versenyautókat, vonatokat.

Közös mozizás (Shrek 2) és délutáni szundi után könyvtárazás, szaladgálás, fagyizás a faluháznál.